NOU: Ghid Bursier TRAIAN actualizat si imbunatatit 2014 !   Blog: Traian Stan  

TRAIAN

Investitori ! Studiati si luati numai decizii personale.

Buletin sapt. 17 – 21 aprilie

Posted by Traian on April 22nd, 2017

A fost o saptamana a raportarii grosiere a castigurilor companiilor americane la Q1 si asa dupa cum am observat la inceput am avut 2 banci mari cu rezultate mai slabe (Goldman Sachs, Johnson&Johnson) ce au miscat down pietele internationale luand exemplul celei americane.

Ulterior, fiind saptamana cu cele mai multe raportari de castiguri din indicele S&P 500, situatie pe care o stim deja din articolele precedente si anume ca 75% din cele cca. 82 companii ce au raportat deja au avut castiguri mai mari decat estimarile fata de numai 71% din Q4/2016.

Am mai avut ceva rezultate slabe la trimestru la compania IBM ce a influentat negativ evolutia indicelui Dow, astfel incat in aceeasi zi acesta scadea si S&P 500 crestea.

Asa cum am spus se mentin temerile ce au bantuit pietele cateva zile bune si anume de unele consecinte negative ce pot apare dupa alegerile din Franta de maine, as adauga aici si alegerile anticipate din Marea Britanie din 8 mai si nu in ultimul rand noile divergente intre SUA si Coreea de Nord referitor la bombele nucleare.

O perioada acestea au fost date la spate de bursa americana si a avut prioritate in piata rezultatul castigurilor companiilor la Q1. Sa nu uitam ca pe 28 aprilie vom cunoaste GDP -ul SUA la Q1 unde asteptarile nu sunt cele mai bune.

Asa ca in acest moment sentimentul din pietele internationale este inca unul de FRICA avand in vedere si modul cum au inchis indicii puternici in ultima zi a saptamanii.

Asa cum am vazut in graficul indicelui pietei materiilor prime CRB acesta are o tendinta down in ultimile luni de zile, chiar daca la un moment dat s-a incercat o revenire pe crestere.

La fel se intampla si cu cotatia USD fata de cosul celor 6 valute care a coborat sub linia de 100 adica la 99,88 si se apropie de minimul recent de la 98,67 pct. cu toate ca acum se incearca un mic rebound local.

Daca moneda EUR va scade ca urmare a unor rezultate la alegerile din Franta potrivnice UE atunci ne putem astepta la o apreciere a monedei USD.

In acelasi timp de cand cu anuntul pentru alegerile anticipate lira sterlina s-a apreciat cel mai mult fata de 1 noiembrie 2016 ajungand la cotatia de 1,2812 fata de moneda USD.

Cred ca este bine sa stim ca pretul petrolului WTI a scazut in toate cele 5 zile de la maximul local 53,26$/baril la pretul actual de 49,62$/baril tinzand, conform semnelor AT, spre minimul recent de la 47,01$/baril din 22 martie 2017.

BURSELE STRAINE

INDICELE S&P 500

Cu toate scaderea din ziua de vineri cand indicele S&P 500 a scazut cu 0,30%, ei bine saptamana in curs a aratat o crestere de 0,85% la 2348 pct. de baza.

Trebuie sa observam ca trendul se mentine deasupra liniei mediane a BB de la 2317 pct. – un prag de suport destul de solid, dar conform semnalelor AT ce sunt orientate pe scadere ne putem astepta la noi deprecieri ale indicelui.

O speranta totusi pentru noi cresteri revine semnalului oscilatorului RSI ce a schimbat directia spre linia de 70, acum fiind la 62.

Dupa scaderea din saptamanile anterioare cand volumele de tranzactionare au inceput sa scada, ei bine acum volumele sunt pe crestere, ceea ce ar putea da un imbold pozitiv la tendinta UP, care ramane inca fragila.

Putem vorbi de o ingrijorare ce a patruns in piata privind nesiguranta ca reformele lui Trump se vor aplica sau vor fi prea tarziu si nu vor avea rezultatele asteptate de pe timpul campaniei electorale.

Pe graficul zilnic trendul indicelui pare de cateva zile pe o linie de plutire ca o miscare laterala cu foarte mici oscilatii fara a-si cauta o directie mai clara si de durata. De fapt si semnalele AT sunt in ultima perioada indecise ca orientare.

Si in acest caz se observa ca sentimentul pietei este unul pesimist, dar si indecis, iar mentinerea de cateva zile a trendului sub linia de rezistenta oferita de MA 50 zile semnifica prezenta temerilor in piata.

In functie de modul cum se vor derula evenimentele mentionate mai sus atunci trendul indicelui va avea fluctuatii importante si estimez ca tendinta va fi mai mult down.

INDICELE DAX

Este a treia saptamana de scaderi continue, de aceasta data cu 0,50% la 12.048 pct. de baza si deocamdata pragul de suport de la linia mediana a BB de la 11797 pct. de baza.

Semnalele AT sunt corelate toate pe scadere si indica continuarea tendintei down. Maximul de unde a inceput scaderea (acum 4 saptamani) a fost la 12,375 si-l putem considera double bottom fiind foarte apropiat de maximul istoric de la 12,390 pct. de baza.

Pe aceasta baza putem sa estimam ca trendul actual down nu se va opri aici, chiar daca in timp va incerca un rebound UP.

Important este ca trendul DAX evolueaza pe o piata bull fiind deasupra cu mult fata de MA 50 saptamani de la 10.906 pct. de baza.

Pe graficul zilnic se vede clar tendinta down odata ce trendul a trecut pe rand sub linia mediana a BB, apoi la pragul de suport solid de la MA 50 zile de la 12.007 pct. si acum incearca sa pastreze lagatura cu acesta.

Mai putem observa ca unii indicatori tehnici (RSI si CCI) incearca o schimbare de directie, dar relativ sesizabila fiind inca in zona de scaderi.

Avand in vedere evenimentul din Franta fireste ca bursa germana va reactiona ca atare daca alegerilor vor fi contrar asteptarilor celor majoritari din piata.

BURSA LOCALA

INDICELE BET

Dupa 5 saptamani de cresteri continue avem o saptamana cu scaderi la 0,31% si 8232 pct. de baza. si cu toate acestea semnele AT sunt inca corelate pe tedinta de crestere intr-o piata bull veritabila.

In acest caz trendul este inca deasupra liniei mediane a BB pastrand contactul cu limita superioara a BB, adica exista inca sanse de crestere.

Asa cum am scris in articolele precedente intram intr-o saptamana a AGA la mai multe companii lichide din indicele BET, precum si cu raportari ale rezultatelor la Q1. Deci mare atentie la cum va reactiona piata la aceste date.

Totusi daca privim la grafic vom observa ca indicatorii tehnici au ajuns la maximele perioadei si normal ar trebui sa facem cunostiinta in viitor cu o pauza mai mare.

Pe graficul zilnic semnalele AT sunt corelate toate pe un semnal de rebound inversal cu atat mai mult ca trendul in ultimile zile a avut o miscare laterala timp in care si limitele BB s-au ingustat foarte mult.

Cu acest prilej trendul BET a trecut si sub pragul de suport de la linia mediana a BB si ne asteptam la o noua directie, ce ar putea fi una down.

Cea mai mare crestere saptamanala din indice ii apartine actiunii TLV de 1,45% la pretul de 2,7200 lei si se pare ca majoritatea semnalelor tehnice indica inca posibilitati de crestere. Totusi pe trendul zilnic tendinta este pentru o miscare laterala usor inclinata down fara insa sa fie spart pana acum pragul de suport de la MA 50 zile de la 2.700 lei.

Probabil pe o scadere generala a bursei atunci vom vedea acest prag strapuns de sus in jos.

INDICELE BETFI

Trendul indicelui BETFI ramane inca pe o miscare in range oscilatorie si dupa 2 saptamani de scaderi, iar in aceasta saptamana cresterea a fost fragila de 0,11% la 31.485 pct. de baza.

In pozitia actuala trendul este sub linia mediana BB de la 31.650 pct. de baza si face presiune pe limita inferioara a BB dupa iesirea din tunelul ingust al celor doua limite a BB.

S-ar parea ca pe baza semnalelor AT, care sunt corelate pentru un inceput de rebound inversal tendinta viitoare a acestui indice ramane down.

Pe graficul zilnic constatam ca trendul se afla de cateva zile sub linia SMA 50 zile si semnalele AT odata ajunse la minimele perioadei incearca sa indice partial (doar oscilatorul STS) un rebound UP, in timp ce ceilalti indicatori tehnici parca s-au plafonat cu mult sub zona neutra. Asadar pe baza acestor semnale coroborate eu estimez mai mult o miscare laterala orientata usor down.

Singura actiune din indice care a inchis saptamana pe crestere a fost SIF4 cu 0,28% la pretul de 0,7040 lei. Aceasta pastreaza potrivit semnalelor tehnice zilnice o usoara tendinta UP.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Push 2 Check pagerank icon