NOU: Ghid Bursier TRAIAN actualizat si imbunatatit 2014 !   Blog: Traian Stan  

TRAIAN

Investitori ! Studiati si luati numai decizii personale.

Buna dimineata cititori MATINALI

Este si va fi rubrica de articole cea mai des intalnita dovada si tutlul caracteristic de BUNA sau daca vreti si de SERVUS sa aveti o zi buna.

In ea vom regasi ultimile stiri atat externe cat su interne, cu impact mai mare sau mai mic asupra miscarii din perioada respectiva, dar si de viitor apropiat sau mai indepartat (6 luni -1 an).

Fireste ca unele concluzii personale privind interpretarea lor in conjunctura data sunt doar orientative si orice alta parere este binevenita fara a spune ca este demna de urmat. Trebuie doar privit ca un mod de a aborda acea problema de interes.

La aceasta se vor adauga fireste comentariile si analizele zilei bursiere prinvind evolutia din timpul zilei de tranzactionare cand evenimentele impun asa ceva, pas cu pas si chiar imprimand o reflectare grafica a mersului din piata (vezi ex dvd, mcs, oferte secundare, IPO etc.) – adica vom urmari impreuna reactia PIETEI BVB sau chiar straina in functie de evenimentele curente cu care ne vom confrunta.

Din aceste analize folosind istoricul lor vom trage ce va invataminte utile in cazul repetabilitatii aceluiasi eveniment avand in vedere desigur conjunctura noua in care se afla. Asa vom capata ceva EXPERIENTA zilnica de care ne vom folosi la viitoarele decizii bazate pe o perceptie cat mai obiectiva asupra asteptarilor noastre fata de mersul/tendinta pietei

Numai asa vom reusi sa ne pozitinam CORECT in piata si nu vom mai avea pierderi cumparand cand aceasta a ajuns la un TOP sau in zona acestuia ci atunci cand exista o subevaluare fortata/artificial creata si pretul actiunii urca dupa un rebound REAL.

Fiind aproape zilnic de articolele scrise pe acest blog nu numai instructiv practic ci si ca un REPER important in ceea ce inseamana activitatea investitionala numai asa veti vedea ce inseamna o COMUNITATE bursiere adevarata in sprijinul micului invetitor. IMPORTANT este ca in masura posbilitatilor sa aveti si unele partcipatii directe pentru a va confrunta propria perceptie cu cea obiectiva a celor fideli din jurul bloguluiĀ  nou.

 

 

 

9 Responses to “Buna dimineata cititori MATINALI”

 1. cmc Says:

  Salut,
  frumoasa prezentare la nivel macro.Dupa parerea mea ar mai trebui subliniat faptul ca nu se poate izola bursa damboviteana, de ceea ce se intampla pe celelalte piete, din cel putin un motiv:poderea capitalului strain din capitalizarea bursiera a BVB este destul de ridicata.Un alt motiv ar fi globalizarea,si se stie ca scaderile bursiere vin pe fondul vestilor proaste fie din domeniul economic fie din cel politic,si atat scaderile,cat si cresterile de pe pietele mondiale dau o imagine de ansamblu a economieie mondiale,din care face parte si economia romaneasca.Ca o concluzie a celor spuse mai sus,cred ca investitorul autohton trebuie sa se informeze, si sa fie tot timpul la curent cu ceea ce se intampla in jurul nostru.O zi superba

 2. kyko1s Says:

  Remarcabile articole !Din ce in ce mai bune si mai de ajutor !Personal ,Multumesc !pentru efortul depus

 3. Adi Says:

  In BN zici ca mai reduci din ARAX si iei SCTB si COSC ? Pe ce orizont le iei si la cat vezi un pret de achizitie bun Ms

 4. traian Says:

  Servus Adi, si iti multumesc ca citesti BN si Jurnalul bursier saptamanal. Este adevarat ca am fost expus la ARAX mai mult decat imi propun de obicei, iar decizia de a reduce expunerea de la 11% la maximul de 7% pentru o singura actiune mi-a fost impusa de evolutia pietei actiunii din ultima vreme dar si de factorii generali (initial o crestere in paralel cu subscrierea la TGN si apoi o scadere a pretului pe un fond general defavorabil poate pentru mai mult timp). S-a vazut deprecierea ulterioara de la 0.3730 (cand am vandut) la 0.3420 de astazi.

  Prin acumularile la SCTB si COSC urmaresc o participare comuna echivalenta de maxim 5% din portofoliu, pe care o voi mari in functie de rez. la trim IV si rez. anualizate, tinta de profit este moderata in faza actuala si se refera la minim 50% pentru un orizont de 6-9 luni. Asta nu inseamna ca daca a atins 50% mai devreme voi vinde, ci voi face marcari partiale de profit si reincarcari pe swinguri negative pastrand orizontul de timp.

  Un bun investitor trebuie sa fie flexibil. Adica voi specula la maxim unele oportunitati oferite de emitenti (probabil ca vor fi si ceva MCS cu preturi preferentiale). Voi astepta ocaziile oferite. In al doilea rand le-am luat in portofoliul si pe motivul ca de regula ele au un comportament contarian fiind de echilibru pentru portofoliu pe langa altele similare pe care le am deja.

 5. Mihai Says:

  Salut Traian
  Referitor la postarea din 18 iulie 2008. Ieri, pe 17 Daw a crescut, am crescut si noi. Azi cu Daw tot pe verde noi si Europa scadem. Presupun ca asta s-a intamplat datorita unei stiri care a aparut dupa ce au inchis americanii. Altfel nu pot sa-mi explic ca nu ne mai corelam cu ei. Ma poti ajuta si pe mine, te rog, sa nu mai raman in urma cu stirile?
  Multumesc frumos.

 6. traian Says:

  Servus Mihai,
  Imi cer scuze de intarziere insa referitor la solicitarea ta lucrurile stau in felul urmator:
  – marii investitori, institutionali au resurse mult mai bune si la prima mana deoarece vehiculeaza cu sume mari de bani si este firesc sa-si reduca riscul unei investitii cat mai mult. Pe langa aceaste ei dispun de echipe de analisti care fiind axati pe un domeniu/sector anume sau o piata de capital uneori sector al pietei sau chiar instrument stiu si trebuie sa fie conectati la ce este mai nou si intr-o forma bruta, neprelucrata.
  – orice informatie de afaceri publica are in spatele ei o doza mai mare sau mai mica de subiectivism sau o politica de promovare a ceva anume. Sa nu uitam ca institutionalii sau oamenii de afaceri au nu numai presa in subordine ci si posturi de TV, guverne, administratii, gruprui parlamentare. In spatele ei trebuie sa vezi interesul celor care o promoveaza (vezi stirea lui ERSTE banc cu investitia in TLV sau a ltor banci in “buy” pe ALBZ etc.
  – o lege sau o initiativa legislativa ori o masura pe care o poate lua o banca mare sau una centrala ajunge in mod sigur inainte de a se publica la cunostiinta unor mari oameni de afaceri care pot plati serviciile in diferite moduri
  – investitorii mai experimentati stiu dinainte, cu o exactitate de ora/minut, care este calendarul economic cu principalele evenimente care pot influenta piata si fiind pusi la curent este firesc ca piata sa reactioneze in primul rand la aceste influente.
  – gandeste-te ce inseamna atacul unor rebeli asupra unor extactii de petrol din Nigeria, sau anuntarea din partea OPEC ca nu mai cresc productia la petrol ori ca BOE (banca centrala a Angliei) a declarat ca rata inflatiei a crescut cu 0.25% si este nevoita sa creasca dobanda critica. Toate aceste discursuri sunt urmarite punct cu punct si moment de moment de cei interesati. Este o meserie foarte importanta cea a industriei zvonurilor si stirilor.
  In fond acestea sunt doua momente importante pe acea piata care poate fi influentata si cine are stirea mai repede acela castiga mai mult decat ceilalti.
  – sunt multi investitori care anticipeaza unele zvonuri/stiri coreland alti factori si isi asuma riscul unei intrari inaintea momentului respectiv. Acestia sunt porfesionistii care combina atat AF cat si AT

  Asa ca este bine sa fi corleat cu acele stiri care te intereseaza si sa te focalizezi numai pe ele. Pentru a stapani acest fenomen al industriei zvonurilor in domeniul bursier ai nevoie de multe resurse dar si de timp foarte mult pe langa o experienta bogata pentru interpretarea corecta a stirirlor (cine este in spatele ei, ce urmareste si apoi probarea ei si din alte surse, dar mai ales cu realitatea dupa difuzarea ei).
  O sursa buna este REUTERS, la fel Bloomberg, Forbes, site-urile unor banci centrale etc.

 7. Florin Niculae Says:

  Interesante posturile. Pacat ca le-ai cam abandonat! Ma obisnuisem sa le citesc !

 8. traian Says:

  Servus Florin,
  Nu stiu daca le-am abandonat cu adevarat.
  Daca te referi la Buna dimineata cititori matinali, pot sa-ti spun ca am transferat aceasta rubrica la ziua respectiva. Asa ca ieri am postat la 16 iunie gandurile mele privind ziua respectiva aceasta incepand tot cu Buna dimineata cititori matinali.

  Cat despre comentarii si raspunsurile la unele intrebarile cititorilor incerc sa le fac fata in masura posbilitatilor, unele care sunt de interes general devin postari direct pe blog la tema respectiva.

  Asa ca imi pare rau daca te-am deturnat putin. Incerc sa tin pasul cu cat mai multe insa putinta umana este limitata si ea tine cel mai mult de placere si pasiune.

 9. Cazare Says:

  Salut, in sfarsit am aflat acest articol despre TRAIAN Buna
  dimineata cititori MATINALI. Cred ca pagina traian-bursierblog.ro este printre
  cele mai utile saituri web de pe internetul romanesc.
  Mult spor in viitor.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Push 2 Check pagerank icon