NOU: Ghid Bursier TRAIAN actualizat si imbunatatit 2014 !   Blog: Traian Stan  

TRAIAN

Investitori ! Studiati si luati numai decizii personale.

Finantele lumii

Noţiunea de finanţe publice

—Ca o definitie putem spune ca ele sunt relaţii sociale, de natură economică, exprimate în formă bănească ce iau naştere în procesul de formare  şi alocare a resurselor financiare, în legătură cu îndeplinirea funcţiilor statului.
—Relaţiile financiare – transfer de valoare

– finanţe publice

– finanţe corporative

– relaţii de credit

– relaţii de asigurare

Daca ne referim strict la finantele private si nu ale statului publice, ceea ce ne intereseaza mai mult pe noi, atunci va trebui sa avem in vedere urmatoarele date:

Finaţele publice şi private – asemănări şi deosebiri

Noţiunile de finanţe publice şi private sunt adecvate situaţiei din ţările cu economie de piaţă, în care cea mai mare parte a mijloacelor de producţie se află în proprietate privată, fapt care face posibilă realizarea unei delimitări nete între sectorul public şi cel privat.

Finanţele publice sunt asociate întotdeauna cu statul, unităţile administrativ-teritoriale, cheltuielile, împrumuturile şi datoria acestora.

Finanţele private sunt asociate întotdeauna cu activităţile financiare ale întreprinderilor economice, ale băncilor şi societăţilor de asigurări private, în legatură cu resursele şi necesităţile acestora, împrumuturile primite sau acordate, creanţele de încasat şi obligaţiile de plată, asigurările şi reasigurările de bunuri, persoane şi răspundere civilă.

Finanţele publice se aseamănă cu cele private cel puţin sub două aspecte:

1. Şi unele şi altele operează cu categorii financiare de bază: monedă, credit, Bani.

2. Şi unele şi altele se confruntă cu probleme de echilibru financiar, de resurse financiare în ultimă instanţă.

 • Între finanţele publice şi cele clasice există o serie de deosebiri după cum urmează:
  • Resursele necesare statului pentru realizarea funcţiilor şi sarcinilor acestuia se procură pe calea impozitelor şi taxelor, prin măsuri de constrângere în principal, în timp ce resursele întreprinderilor private şi ale persoanelor fizice se procură de pe piaţă, pe baze contractuale.
  • Statul poate lua orice masură în legatură cu moneda naţională, în timp ce întreprinderile private nu pot decât să o folosească.
  • Finanţele publice sunt folosite în principal în scopul satisfacerii nevoilor generale ale societăţii, în timp ce finanţele private sunt folosite în slujba realizării de profit de către întreprinzătorii particulari.
  • Gestiunea finanţelor publice este supusă dreptului public, iar gestiunea financiară a întreprinderilor private urmează regulile dreptului civil şi comercial.

  Asadar menirea noastra este sa descifram cam pe unde se afla finantele noastre personale investitionale si sa facem in asa fel ca sa le eficientizam intr-o piata financiara dominata deopotriva de stat si pe de alta parte de sectorul privat.

Noi micii investitor ne invartim si noi prin aceasta lume a finantelor si pentru a ne orienta mai bine va trebui sa fim mai aproape de ea si s-o cunoastem putand oricand beneficia de slabiciunile ei in folosul nostru.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Push 2 Check pagerank icon