NOU: Ghid Bursier TRAIAN actualizat si imbunatatit 2014 !   Blog: Traian Stan  

TRAIAN

Investitori ! Studiati si luati numai decizii personale.

Pollsarchive

5 AUGUST – LANSAREA PRIMULUI SONDAJ AL BLOGULUI

UN PRIM POLL PE ACEST SITE

In acelasi timp am facut un prim sondaj (poll) pe acest site (este in menu-ul din dreapta paginii, pozitia 3). Este o prima incercare de a veni in contact cu voi, nu neaparat ca ceva nou (sondaje am mai facut pana acum 5 si toate au avut finalitati bune, dupa cum stiti), ci ca o continuare a sondarii modului in care percepeti ceea ce cititi si cum ati dori sa fie acest site. Fireste ca vor veni si alte polluri cat de curand si astfel sa putem sa ne cunoastem mai bine pe noi insine si mai ales comunitatea in care activam.

Ceea ce va urma dupa incheierea acestui sondaj ce va fi valabil maxim 1 saptamana va voi anunta de abia la finalul lui.

8 AUGUST – REZULTAT PRIMUL SONDAJ “CUM ESTE BLOGUL MEU”?

Primul sondaj pe acest blog a fost ca o incercare pentru a testa aceasta metoda pe acest site si in acelasi timp pentru a cunoaste perceptia voastra a cititorilor fata de schimbarile aduse acestui blog de cand el este gazduit pe un site al carui proprietar sunt si mai ales de a afla care sunt si propunerile de imbunatatire ale acestuia in sensul in care el este si blogul vostru, al unei comunitati care traieste sau trebuie sa traiasca din plin evenimentul bursier cu care ne confruntam zi de zi.

Au votat in cele 3 zile 42 de respondenti. Este adevarat cam putini fata de numarul celor care viziteaza zilnic acest site si anume de cca. 250-300.

Eu inteleg ezitarea celor care nu  au vrut sa participe efectiv la acest sondaj important pentru mine si apreciez ca deocamdata sunt putini cei care cred si mai ales doresc sa participe la construirea unei comunitati bursiere VIE. Sper sa ma insel in privinta atitudinii celorlalti sau a unei parti a acestora.

Pacat, deoarece un numar mai mare de votanti ar fi fost mai reprezentativ pentru scopul urmarit de mine prin acest prim sondaj. Oricum le multumesc din inima tuturor celor care au votat.

Din cei 42 de respondenti voturile s-au impartit astfel:

28 pentru foarte bun

11 pentru bun

2 pentru se poate imbunatatii

1 slab

Nu voi comenta aceste voturi, insa ii voi ruga pe cei care au spus ca se poate imbunatatii sa-mi spuna cum doresc ei (email, la comentarii, telefon 0724205102) ce inseamna acest lucru, ce nu este bun si mai ales cum ar dori ei sa fie acest blog pentru a fi mai bun si pe placul lor.

Stiu nu voi putea sa multumesc pe toata lumea, la fel nu voi abdica de la principiile mele ale unui investitor simplu care nu doreste sa fie BROKER, nici GURU, nici analist bursier profesionist ci un investitor experimentat fara mari pretentii, care doreste sa impartaseasca din experienta/cunostintele sale membrilor unei comunitati reale si de a invata impreuna tehnici, metode, strategii, sisteme de tranzactionare pentru investitii de ce nu profitabile.

Eu oricum asa cum veti vedea blogul, dar si Ghidul bursier, se va imbunatatii permanent, atat cat si sanatatea imi va permite deoarece scopul meu este mult mai mare decat se prezinta in aceste momente.

9 AUGUST 2014 – LANSAREA CELUI DE AL DOILEA SONDAJ

El se refera dupa cat ati observat deja pe pagina Home la perceptia actuala a fiecaruia dintre voi asupra miscarii pietelor in urmatoarele 6 luni, adica pe termen scurt. Cred ca a sosit momentul in care sa ne evaluam propria perceptie cu cea a majoritatii comunitatii unde activam

Vom face analiza voturilor peste 1 saptamana care este perceptia cititorilor acestui site bursier si vom vedea in functie de aceasta cum trebuie procedat. Sunt convins ca vom avea mai multe scenarii, mai multe variante.

Am de gand sa pun aceleasi intrebari si la alti actori din piata, mai ales profesionisti, pentru  a vedea cum gandeste piata noastra la ora actuala, chiar daca dupa cum evolueaza BVB acum vom putea vedea si singuri.

Deci RABDARE pana la rezultatele finale ale acestui nou sondaj.

16 AUGUST REZULTATUL SONDAJULUI AL DOILEA PERCEPTIA ACTUALA PRIVIND EVOLUTIA BURSELOR STRAINE PE TS

Sambata 16 august s-a incheiat al doilea sondaj al comunitatii bursiere din jurul acestui blog, asa ca va prezint rezultatele  acestuia, asa cum am procedat si dupa primul sondaj legat de “Cum apreciati acest blog?” .

Inainte de a prezenta datele finale pot sa spun ca in URMA primului sondaj au existat cateva propuneri de imbunatatire a blogului, asa cum a fost intrunirea cronologica intr-o singura categorie a cursurilor de training facute de Iulian Rusu cu tema “NEO WAVES”, dar si altele care sunt luate in atentie si care se vor rezolva in scurt timp, cum ar fi atasarea unei ARHIVE a comentariilor facute pe site, astfel incat cine doreste sa poata accesa comentariile anterioare.

Oricum daca mai sunt propuneri le astept pentru a le analiza si a face ca acest blog bursier sa corespunda si dorintei majoritatii cititorilor sai.

Ca o constatare importanta este ca numarul de respondenti la al doilea sondaj a fost de 68, cu 62% mai mare ca la primul sondaj cand am avut doar 42. Este o crestere substantiala, insa este inca departe de numarul de vizitatori unici zilnici ai acestui site.

Desigur ca NIMENI nu-si inchipuie ca trebuie sa voteze toti, insa scopul unui sondaj este sa fie reprezentativ pentru concluziile ce rezulta din acesta. Nu pot sa spun ca IDEAL ar fi sa fie cel putin 50% +1 , adica 126 de votanti minim pentru a avea o imagine cat mai obiectiva, realista asupra temei urmarite.

TEMA celui de al doilea sondaj a fost PERCEPTIA ACTUALA PRIVIND EVOLUTIA BURSELOR STRAINE PE TS

Asadar din cei 68 de participanti raspunsurile date la intrebari se prezinta dupa 7 zile astfel:

A. Credeti ca in urmatoarele 3-6 luni vom avea  :

Cele mai multe 32 voturi (47%) au ales o “Corectie normala de 10%.

Si eu cred ca ne indreptam spre o astfel de depreciere, mai ales dupa cum se deruleaza evenimentele geopolitice si geostrategice actuale. Oricum asa cum am mai spus pe blog, luna septembrie va fi luna cand ne asteptam sa vedem ceva semnale mai puternice in acest sens pornind de la sedinta FOMC in care FED s-ar putea sa ia decizia de incheiere a programului de stimuli financiari QE3. Aceasta decizie si mai ales evolutia din piata de obligatiuni ar putea concura la declansarea unei deprecieri importante in piata de actiuni, pe undeva asteptata de multi investitori, analisti, economisti.

Foarte aproape de cei de sus este numarul celor care au apreciat ca s-ar putea sa avem o “Corectie mai mare de 15-20%”.

Acestia au fost 28 votanti (41%) si cifrele fiind asa de apropiate de prima categorie ca procentaj din total  ne indeamna sa spunem ca Perceptia actuala este mai mult PESIMISTA pe TS si ca acest pesimism nu este unul grav, ci oscileaza intre ceva moderat, firesc stadiului in care suntem si unul in crestere relativa fara a fi semnificativa. Deci temeri exista, insa acestea sunt ponderate ca dimensiune fiind corespunzatoare evolutiei actuale.

Restul de 12%, adica 8 voturi au considerat ca este posibil sa avem un “Crash minim de 30%”. Acesta fiind un numar mult mai mic decat celelalte categorii as putea spune ca perceptia lor nu afecteaza substantial perceptia majoritatii participantilor .

B. Cauza acestor evolutii ar putea fi:

Aici au raspuns tot 68 de votanti, dar ei au putut alege mai multe variante odata.

Cele mai multe voturi 30 (44%) au mers la cei care au ales “Declansarea unei noi recesiuni economice in zona euro” – cauza pe care si eu o vad determinanta in conditiile actuale (agravarea sanctiunilor financiare si economice dintre UE si RUSIA). Aceasta situatie se poate agrava mai ales in zona europeana, cu implicatii ulterioare in SUA si China.

Un numar mai mic, dar semnificativ , 23 (34%) de voturi cred ca “Agravarea conflictului dintre UE si Rusia” ar putea fi principala cauza a unei corectiii importante pe TS.  Intr-adevar inca nu stim unde si cat va tine acest conflict cu Rusia. Din cate s-a vazut putea sa fie acum si mai grav daca doborarea avionului din Estul Ucrainei nu a mai linistit pe rusi. In acelasi timp insa nici rusii nu au renuntat sa-i sprijine pe separatisti dovada fiind distrugerea de catre armata din Ucraina a unui convoi de 23 autovehicule rusesti destinate aprovizionarii militare a acestora, confirmat si de NATO.

Aceasta cauza este inca pe rol si contribuie la prima privind recesiunea economica fiind la fel de majora ca cea de mai sus. Eu inclin spre amandoua ca principale cauze.

A treia categotie de votanti cu 20 raspunsuri (29%) considera ca “Agravarea conflictului dintre SUA si Rusia” ar putea fi cauza corectiei/temerilor din piata de actiuni. Este conform numarului de voturi exprimate destul de semnificativa si merita luata in atentie ca perceptie obiectiva actuala.

Este bine de stiut ca totusi un numar de 7 voturi (11%) nu stiu care ar fi cauza unei corectii posibile viitoare, iar doar 2 voturi (3%) din respondenti cred ca o “Hiperinflatie determinata de crestrea pretului la petrol” ar putea fi cauza unei corectii.

Acum, cei care ati votat, dar mai ales care nu ati participat la vot, va trebui sa trageti concluziile respective si sa va reanalizati propria perceptie. Chiar daca micii investitori nu au o influenta prea mare in miscarea bursiera, perceptia fiecaruia este un element important ce trebuie verificat din cand in cand cu cea a majoritatii actorilor din piata.

Am vazut mai sus care este perceptia comunitatii bursiere din jurul acestui blog. Ei bine pot sa va spun ca am trimis acest sondaj si la 20 de specialisti sau profesionisti din piata de capital autohtona. In final mi-au raspuns doar 4 adica 20%, care este mai mic ca procent fata de numarul cititorilor care au si votat (20% vs 27%).

Ma intrebati probabil daca ma nemultumeste acest lucu? Ei bine da, deoarece nepasarea celor care nu au raspuns demonstreaza gradul actual de IMPLICARE in problematicile ce privesc piata de capital in general, de formarea si modul de participare la o comunitate bursiera bine educata si cu o cultura bursiera potrivita unei viitoare burse emergente si acesta arata cat de dezbinati sunt actorii principali responsabili ai acesteia.

Arata daca vreti stadiul in care se afla piata noastra de capital si ca aceasta a ramas la un stadiu inca PERIFERIC fiind sanse slabe sa vedem prea curand bursa noastra alaturi de alte burse, la fel de atractiva. Faptul ca bursa noastra este atipica se datoreaza in special spiritului egoist/individualist prost inteles pentru a depasi o mentalitate periferica ce o tine in loc.

Degeaba tocmai ei actorii principali striga ca nu sunt destui emitenti sau investitori in piata, insa cu o asemenea indolenta si nepasare din partea lor, mai ales, este greu sa realizam o noua atitudine, o noua mentalitate de abordare a unei strategii de succes. Cred ca INCREDEREA investitorilor este baza. Aceasta pe moment a disparut si NIMIC nu se face pentru a o recapata si  a o mentine in timp.

Am extras din cele 4 raspunsuri primite doua.

Primul este al dr. Mircea Dologa – trainer, care raspunde astfel :

MD & PC

1. Estimati ca in urmatoarele 6 luni vom avea pe bursa majora straina :
a. O corectie de maxim 10%?

b. O corectie mai serioasa intre 15-20%?;
Desigur… Vezi Rapoartele noastre – World Charting Reports

c. Un crash bursier de minim 30%?
 
2. Cauza acestei deprecieri importante ar putea fi :
a. Agravarea conflictului si sanctiunilor dintre UE si RUSIA?
b. Agravarea conflictului si sanctiunilor dintre SUA si RUSIA?

c. Declansarea unei noi recesiuni in zona euro?

Continuarea recesiunii curente ….
Economia USA nu a recuperat decat partial, iar indexul Chinez este in cadere libera !!!
Indicatorul economic BDI Dry – vezi
Rapoartele noastre – World Charting Reports
este la cea mai joasa valoare….
Orice recesiune in zona Euro este secundara (dependenta) de economia USA si China.
Exista fluctuatii temporale (raliu / pulback) in functie de localizarea evenimentelor
care pot influenta economia Euro…

 Al doilea raspuns este din partea unui jurnalist bursier si este mai scurt :

a, despre sondaj…chiar nu stiu sa ma pronunt…cred ca in urmatoarele 3 luni nu e relevant, probabil ca de la jumatatea anului viitor sa avem o corectie mai mare (asta daca nu intra Rusia in Ucraina)….

17 AUGUST – LANSAREA SONDAJULUI 3 – PORTOFOLIUL OPTIM

Cred ca ati observat ca am lansat un nou sondaj chiar de ieri – data de 17 august si care are ca durata cel putin 1 saptamana. Scopul esta definit in titlul acestuia si se leaga foarte mult de tema analizata de curand pe acest blog si anume ce este “PORTOFOLIUL OPTIM”, din care sper ca ati inteles cum se realizeaza asa ceva pentru ca intr-adevar sansele de castig sa fie cat mai mari.

Din pacate piata locala nu ofera suficienta lichiditate pe piata derivate pentru  a vorbi mai serios despre asa ceva. Atat timp cat si pe piata spot de la BVB nu putem depasi o medie a lichiditatii zilnice mai mare decat cea din anul 2013, mai ales dupa 3 noi IPO-uri unele foarte mari, atunci alternativa privind protectia unui portofoliu in actiuni cand piata locala mai si scade este foarte limitata. Varianta este piata straina, mai ales pe indici (S&P 500, DAX, DJIA etc.).

Se pare ca nici oficialii de la BVB, dar si intermediarii nu se zbat sa ofere ceva local, piete moderne, dezvoltate cu instrumente cat mai diverse usor accesibile si le este mai la indemana sa faca parteneriate cu burse sau firme de brokeraj straine pentru a le oferi clientilor sai o piata cat de cat moderna dar … STRAINA noua romanilor si  mai greu de inteles.

         REZULTATELE SONDAJULUI TREI : PORTOFOLIUL OPTIM

 Vineri s-a incheiat ultimul sondaj al acestui blog “Portofoliul investitional” pentru care tin sa multumesc tuturor celor care au participat la el pe durata unei lunii intregi 17.08 – 18.09.2014.

Numarul participantilor a fost de 123 in crestere cu aproape 100% fata de sondajul anterior cand numarul de respondenti a fost de numai 62. Acest numar reprezinta cca. 41% din numarul mediu al cititorilor unicii ai acestui blog de cca. 300.

As putea spune ca de aceasta data eu personal sunt multumit de gradul de participare al votantilor avand in vedere evolutia participarii acestora pornind de la primul sondaj.

La prima intrebare la care au raspuns 123 privind structura portofoliului detinut in prezent voturile au fost :

93% adica 114 voturi pentru actiuni, din care 16% cu 20 voturi preferactiuni pentru pietele straine

56% adica 69 voturi pentru cash

50% adica 61 voturi pentru depozite bancare in lei sau valuta

12% cu 15 voturi pentru obligatiuni in lei

7% cu 9 voturi pentru obligatiuni in euro sau dolari

19% cu 23 voturi alte instrumente financiare, probabil instrumente derivate.

Concluziile care le putem trage din aceste raspunsuri sunt:

Aproape toti sunt expusi pe actiunile BVB si din acestia un numar semnificativ au in portofolii actiuni straine. Aceasta tendinta, dupa opinia mea va CRESTE maj ales in conditiile in care piata locala are putine IPO-uri, iar numarul actiunilor lichide este de cca. 15-20 maxim.

Un alt element pe care il putem extrage este ca cei mai multi accepta riscuri mai mici si cca. 1/5  accepta riscuri mai mari pe instrumente derivate si anume 19% din votanti.

Intr-o piata locala unde nu prea sunt suficiente vehicule si instrumente de a te proteja la unele deprecieri importante ale pietei de capital ei bine numarul celor care folosesc si plasamente in instrumente cu venit fix si deci riscuri foarte mici – obligatiuni in lei sau valuata este foarte redus si anume de 12% respectiv 7%, ultimul aratand o incredere redusa in piata straina de obligatiuni care poate fi generata si de necunoasterea acesteia.

Am lasat la urma raspunsul care vizeaza existenta cash-ului in portofoliu o conditie de baza pentru orice portofoliu de investitor local care doreste sa fie pregatit oricand pentru oportunitati bune ce pot apare si care permit castiguri mai bune conditia fiind sa ai disponibil in cont.

Urmatoarea intrebare este deja mai concreta si anume pentru cei 101 respondenti, adica 82% din total respondenti (ceea ce inseamna ca nu toti cei care au spus ca au actiuni in portofoliu au dorit sa si raspunda la aceasta intrebare) voturile au fost:

– 40% adica 51 au spus ca au expunere in portofoliu de peste 50% pe actiuni;

– 21% adica 21 voturi au o expunere de 30-50% pe actiuni locale si straine

– 21% adica 21 voturi au o expunere de 10-30% pe actiuni

– 12% adica 13% au o expunere sub 10% in actiuni

Constatam ca piata respondentilor au pareri echilibrate privind riscurile pe care doresc sa si le asume in viitorul apropiat atat timp cat 50% sunt investitori pe TM si TL pastrand actiunile in portofoliu inclusiv in perioada in care piata ar putea sa se corecteze mai mult, iar tot atat 50% si-au redus expunerea din mai multe motive. Unul din motive ar putea fi o expunere mai mare pe alte instrumente.

Am putea trage concluzia, sper sa fie corecta si anume ca piata este intens speculativa dar si prevazatoare la riscuri mai mari si am putea gandi chiar o relativ buna stabilitate a miscarii actiuniloir din piata – semn ca foarte multi au o perceptie pozitiva fata de o posibila evolute de viitor (TM si TL) a pietei actiunilor.

A treia intrebare tot concreta se refera la detinerile de obligatiuni, atat in lei cat si in valuta si putem spune ca la aceasta au raspuns 41 , adica mai multi decat cei care au spus ca au obligatiuni in portofoliu:

– 88% adica 36 voturi au spus ca au 10-30% din capital in obligatiuni;

– 7% adica 3 voturi au peste 50% din capital in obligatiuni

– 5% adica 2 voturi au intre 30-50% obligatiuni in portofoliu.

Exista deci o tendinta investitorilor de a folosi instrumentele cu venit fix cum sunt obligatiunile, insa raportat la numarul celor care detin actiuni (101) investitorii care au votat ca detin obligatiuni reprezinta 40% din numarul acestora. Dupa opinia mea acesta este un procent semnificativ care caracterizeaaza ACUM micul investitor local – unul bazat pe diversificarea portofoliului si care urmareste si o protectie la riscuri mai mari decat de obicei.

Daca vrem sa facem referire la gradul de detineri in depozite bancare atunci vom spune ca cei care au raspuns sunt 75 votanti, adica 58% din cei care au participat la sondaj si din acestia cei mai multi (44%) adica 33 voturi au spus ca acestea reprezinta 10-30% din portofoliu, apoi 35% (25 voturi) au peste 50% din portofoliu in depoizite bancare si 21% (16 voturi) au sub 10% depozite bancare.

Concluzia este ca mai mult de jumatate din votanti si-au creat posibiitatea existentei unei lichiditati la nevoie si pot folosi oportunitatile ce pot apare oricand. Interesant este ca cca. 42% din votanti nu au depozite bacare optand pentru alte forme de asigurarea lichiditatii necesare sau fiind expusi cu un procent foarte mare pe actiuni sau alte instrumente derivate.

Se pare ca cash-ul este la moda printre investitorii de retail mici de la BVB  deoarece numarul celor care au asa ceva in portofolii este de 91 , adica 74% din total.

Din acestia cei care au sub 10% este numarul ce predomina cu 47% (43 voturi), iar imediat sub acestia sunt cei care detin cash intre 10-30% cu 26 voturi (29%).

Cu 14 voturi (15%) urmeaza cei care au cash cca. 30-50%, iar 8 votti (9%) au peste 50% cash in portofoliu.

Este evident ca cca. 3/4 din investitori au cash, dar numarul celor care au sub 10% cash predomina avand o expunere foarte mare – semn ca acestia nu se asteapta la miscari CONTRARIAN directiei actuale.

LA FINAL – ce putem spune de comportamentul investitorilor actuali fata de alegerea unui portofoliu:

Marea majoritate prefera actiuni (93%) si cash in portofoliu (56%).

Exista un procent destul de mare care s-a orientat spre produse derivate (19%) si eu personal cred ca numarul acestora va creste pe TS. In acelasi timp exista foarte multi (50% ),care au si depozite bancare.

Este clar ca diversificarea protofoliului inca nu este valabila pentru toti investitorii si  ca acestia inca nu cred masiv ca ar trebui sa se protejeze prin instrumentre diverse de pe piata de capital.

4. REZULTATUL SONDAJULUI LUNII OCTOMBRIE

De doua zile s-a incheiat sondajul lunii octombrie si analiza acestuia este mai jos.

Timpul in care s-a putut raspunde a fost de doua saptamani, perioada in care au votat in total 76 respondenti.

Intrebarile au fost destul de simple si la obiect fara a fi necesara o pregatire speciala.

La prima intrebare au fost 76 votanti si raspunsul acestora arata ca piata este orientata mai mult spre SCADERE osciland intre 1-3% scadere si peste 3% corectie, total 41 votanti si 54%.

Deci sentimentul majoritar este mai mult negativ, pesimist.

Chiar daca pe primul loc se afla cei care se asteapta la o crestere de 1-3%, iar insa procentul lor este tot de 28% (21 voturi) ca la cei care intra primii in seria negativa, care au raspuns ca indicele BET va scade cu 1-3% in luna octombrie.

In aceeasi serie negativista mai sunt cei care au votat o scadere de peste 3%, adica 20 respondenti cu 26%.

Pentru 10 voturi (13%) piata va stagna si cu numai 4 voturi din 76 (5%) indicele BET va avea o crestere sub 1%.

Au trecut 2 saptamani din luna octombrie si pana acum indicele BET a scazut cu – 4,67%). Din acest punct de vedere cei care au votat o scadere de peste 3% si au avut in vedere atentionarea facuta de mine in luna septembrie sunt pe drumul cel bun avand o perceptie buna a pietei.

A nu se uita ca asa cum vorbeste Iulian la analiza Neo Wave a indicelui DAX de azi, piata din regiune inca nu si-a incheiat CORECTIA pe TS si este posibil ca pana la finele acestui an sa vedem noi minime, inclusiv pe piata locala.

La intrebarea a doua daca pretul FP poate ajunge la 1,000 lei in anul 2014 au raspuns 71 de cititori, iar marea majoritate, adica 55 votanti (77%) au raspuns cu DA, iar cei care au spus NU au fost 10 votanti cu 14%. Mult mai putini, adica 6 respondenti (9%) au spus ca nu stiu.

Dupa opinia mea, daca piata locala va scadea mai mult atunci sunt sanse putine ca pretul FP sa ajunga la 1,000 lei (acum la 0.9145 lei /actiuni mult mai jos decat maximul istoric de la 0.9600 lei, adica cu 5,6% sub TOP). Fata de inchiderea de azi cresterea ar trebui sa fie de cca. 9%.

Merita mentionat insa ca pana in prezent in acest an pretul FP a crescut cu 6.7%, iar fata de un BOTTOM al anului de la 0.7570 lei (luna mai) cresterea maxima a fost de 24%. Un asemenea avans de 24% este greu de crezut in urmatoarele 5-6 luni cum a fost in anul 2014, iar de 9% in 2 luni de zile la fel este greu de crezut numai pe baza programului de rascumparare si a dublei listari la bursa din Londra.

La modul cum se apreciaza activitatea CEO-ului BVB in ultimul an de zile 32 de voturi (44%) din  cei 73 votanti au spus ca este satisfacatoare. Pentru calificativul de bine au fost 26%, adica 19 voturi, iar la nesatisfacator au fost 17 voturi (23%).

Pentru foarte buna au spus da un numar de numai 5 votanti (7%). Presupun ca o parte din acestia sunt chiar din personalul BVB, mai ales dupa ce am vorbit cu unii dintre ei si le-am spus de acest sondaj.

Putem constata ca mai bine de 65% nu sunt multumiti de activitatea BVB si numai 35% ar aprecia aceasta activitate. As spune ca bursa merge dupa cum se implica si BVB.

2 DECEMBRIE 2014

Sondajul lunii noiembrie asa cum a fost numit acest sondaj a adunat doar 115 respondenti la prima intrebare care se referea la “Va fi sau nu va fi inca o corectie majora in anul 2014 “. Acesta a venit imediat dupa ce piata si-a revenit dupa o corectie de cca. -10% atat pe piata locala, dar si pe piata externa.

Raspunsul majoritar (66%) cu 76 voturi a fost ca NU, doar 24% (28 voturi) au spus ca DA si numai 10% (11 voturi) au spus ca Nu STIU. Mai este  iata doar 1 luna de zile din acest an si se pare ca cei care au spus NU CRED ca va mai fi o corectie majora pe burse nu s-au inselat si sentimentul lor este in ton cu trendul bursei locale.

Au fost temeri ca economia zonei zero merge tot mai greu si ca exista pericolul ca aceasta sa intre in recesiune asa ca intrebarea ” Cresterea economiei zonei euro la Q4  va fi negativa”? este la obiect si urmeaza sa observam daca din cei 106 respondenti au ales corect prin votul majoritar de NU (57%) la 60 voturti. Cei care au raspuns cu DA au reprezentat 33% cu 35 voturi. Din nou cei care au spus ca NU STIU reprezinta doar 10% (11 voturi).

Stim ca luna decembrie in istoria bursei este mai mult pozitiva si este firesc sa stim din timp care este sentimentul pietei privind randamentul indicelui BVB in anul 2014. Asa ca intrebarea ” Variatia indicelui BET in anul 2014 va fi ? ” a scos la iveala pentru cei 96 votanti ca parerile sunt foarte impartite, as spune nehotarate:

33% (34 voturi) au raspuns ca va fi de 8-10%

28% (27 voturi) sunt de acord cu 10-12%

22% (21 voturi) pentru sub 8%

9% (9 voturi) de acord cu peste 15%

9% (8 voturi) au spus ca intre 12-15%

La ora actuala cand s-a incheiat sondajul (1 decembrie) indicele BET are + 6,8%.

25 decembrie SONDAJUL DE CRACIUN

Fiind perioada de sarbatori intebarile au fost sezoniere.

La prima intrebare “Credeti in rally de Craciun?” raspunsurile au adunat 40 de respondenti din care 70%, adica 28 de voturi au declarat ca DA si numai 30% (12 voturi) au fost de NU. Si a fost rally de Craciun, este adevarat mai mic la noi la BVB, dar mai mare pe bursa americana ce a atins noi topuri istorice.

Urmatoarea intrebare se refera la “Evolutia indicelui BET la Trim. I/2015” si aici s-au adunat 41 de voturi  din care 49% au votat ca va fi crescator, iar 44% au zis ca va fi descrescator si 7% au raspuns ca nu stiu. Constatam ca indecizia predomina prin voturile stranse dintre crescator si descrescator.

Si in fine ultima intrebare vine in paralel cu aprobarea OUG privind piata de capital, prin care detinerile actiunilor la operatorul BVB se pot majora pana la 20% si spune ca “Veti pastra actiunile operatorului BVB pe TM?”

In acest caz respondentii din cele 7 zile destinate sondajului au fost de 35, din care 54% au spus DA si 46% au zis NU. Aceasta demonstreaza o incredere relativ buna in actiunile acestei companii in anul urmator si o siguranta insufucient de puternica pe TM.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Push 2 Check pagerank icon